TURIZAM

Područje općine Zavidovići je oduvijek bilo bogato rijekama, ribom, šumama i raznovrsnim životinjskim svijetom. Grad Zavidovići su smješteni u slivu tri rijeke: Bosna, Krivaja i Gostović.

Turistički zanimljive destinacije su :

  1. Poznato izletište Kamenica
  2. Neobično nalazište kamenih kugli koje se istražuje u okviru svjetski pznatog kompleksa Fondacije Arheološki park: „Bosanska piramida sunca“
  3. Park prirode „Tajan“, istinsko odmaralište za oči i dušu onih koji čeznu za nepatvorenom   ( originalnom ) ljepotom.

Kamenica je  izletište udaljeno 15 km od Zavidovića, a nalazi se na rijeci Gostović. Na izetištu se nalaze sportski tereni, mountain bike staza, planinarske staze i pećine, te postoji mogućnost za rekreativne aktivnosti kao što su: alpinizam, lov, kupanje u rijeci, ribolov, ribogojilište, te mogućnost iznajmljivanja bungalova i vikendica, kao i uživanje u ugodnom ambijentu restorana „Kamenica“ sa ukusnom i kvalitetnom hranom.

Samo izletište Kamenica, dio je parka prirode „Tajan“ , koje se nalazi na tromeđi kakanjske, zavidovićke i zeničke općine, a prije nekoliko godina je postao zaštićena zona. Može se reći da je „Tajan“ neotkriveno blago, izuzetno bogat kanjonima, pećinama i velikim brojem endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

 

 

Neobična nalazišta na području općine Zavidovići su kamene kugle, a do danas je pronađeno oko 60 kamenih kugli, koje se nalaze na 11 različitih lokacija, sa akcentom na : naselje Mramorje, zatim Davulije, uzvišenje iznad naselja Grab i naselje Beše gdje se nalaze najočuvaniji kameni stećci.

Fenomen kamenih kugli je rijedak u svijetu. Osim Kostarike i Meksika mnoge su pronađene i u BiH. Najveća koncentracija, sa više od 20 kugli, pronađena je u selu Grab, udaljenom 2 km od Zavidovića. S tim da je 2016. godine  u mjestu Podubravlje, pronađena najveća kamena kugla u Evropi , a možda čak i u svijetu, teška tridesetak tona.

Turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze da meditraju, crpe pozitivnu energiju iz kugli te uživaju u miru i prirodi po nekoliko sati. Iako su kamene kugle posjetili brojni naučnici, arheolozi i geolozi, Ikanović navodi da nikada nije tačno utvrđeno da li su one djelo čovjekovih ruku ili prirode. Geolozi su pokušavali dokazati da je priroda napravila taj savršen oblik, a arheolozi su pokušavali opovrgnuti ih. Svako ima svoju teoriju i nisu se mogli dogovoriti. Arheolozi kažu da u cijelom svijetu postoje kamene kugle od tri različita materijala – granita, vulkanske stijene i od pješčara. Naše bi trebale biti od kamena pješčara, međutim mi smo slali materijal na analizu u SAD i Rusiju i dobili iste rezultate za minerološki sastav. Dokazano je da 90 posto posjeduju što pješčar ima, ali deset posto je ono što ga on nema, a to su kalcij-karbonat i mangan. Onda se javljaju pretpostavke da su neke stare civilizacije drobile stjenski materijal dodavale ga u kalupe zemljane, dodavali kalcij-karbonat, jer daje čvrstoću i mangan koji je najbolji vezivni materijal.

Najčešći turisti koji posjećuju ovu prirodnu oazu su Česi, Slovenci, Nijemci, Austrijanci, Mađari i Slovaci, a mnogi od njih se često i vrate.

Pored mira, ljepote i nevjerovatne energije koju osjete svi koji ovdje dođu u park kamenih kugli, često turisti budu počašćeni besplatnom kafom i kolačima.

 

Spomenik prirode „Tajan“ predstavlja jedan od atraktivnih turističkih lokaliteta koji nudi raznolik sadržaj kao što su brdski biciklizam, šetnju i odmor pored Mašićkog jezera, ronilačku obuku i dr. Najveći vrh je na nadmorskoj visini 1297 m.

Crnogorične šume i beskonačne staze u brdima pružaju ljubiteljima prirode veliki broj mogućnosti za aktivan boravak u prirodi. Područje Spomenika prirode bogato je čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i rijetkim endemskim biljkama i životinjama.2008. godine šire područje Tajana, površine oko 50 km2 proglašeno je zaštićeno, a tajanstveni i lijepi kutak za oči ljubitelji prirode su uspjeli zaštiti.

Spomenik prirode pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam.

Brojne speleološke zanimljive pećine, gusto obrasle šume pune divljači, garancija su mogućnosti dobre zabave i odmora.

Kanjon je pun pećina koje su idealna prebivališa za medvjede tokom njihovog zimskog sna. U speleološkm objektima na Tajanu pronađeni su broji arheološki nalazi, sve od paleolita pa do srednjeg  vijeka. Osim toga, pronađene su i kosti izumrlog pećinskog medvjeda, pećinske hijene i crvenog  jelena stari oko 15. 000 godina.

Veći dio Spomenika prirode izgrađen je od masivnih krečnjaka trijaske starosti, koji su po strukturi veoma ispucali i karstificirani, pa se u njima pojavljuju pećine, jame, ponori i vrela.

U području Spomenika prirode otkriveno je više od 100 speleoloških objekata. Najviše speleoloških objekata po jedinici površine u BiH je na Tajanu.

Najduža pećina u Kantonu, a šesta po dužini u BiH,jeste jama „Atom“, a najizdašnije kraško vrelo u Ze – do kantonu je Izron Suhe.

Lukina pećina se nalazi u podnožju vertikalne litice Srednje stijene, a pristupačna je čak i amaterima. Srednja stijena je poznata po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa kao i po stalagmitu koji podsjeća na majku sa djetetom.

Na Tajanu možete iznajmiti opremu za obilazak ovih pećina uz pratnju iskusnih speleologa.

 

Park prirode „Tajan“ je jedinstvena zelena oaza. Tajan je pod zaštitom zbog vode, a dodatni razlozi su fenomeni flore i faune.  Jedinstveni su kameni mostovi s pećinama, ali i mnogo endemski biljaka, te dvije nove životinjske vrste koje su posebne u svijetu. Prva životinjska vrsta je stonoga koja je dobila ime po našem naučniku Jasminku Mulaomeroviću  i Tajanska pećinska mokrica.

 

Na ulasku u Lukinu pećinu je 30 cm široki bršljan (Hedera Helix), zatim moguće je vidjeti endemski Bosanski ljiljan (Lilium Bosniacum), dok na nekih 10 km od Spomenika „Tajan“ raste Gregersenova mlječika ( Euphorbia Gregersenii fam, Euphorbiaceas) još jedna biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka.

Guste šume, koje prekrivaju cijeli Tajan dom su medvjedima, vukovima, lisicama, jelenima, zečevima, divljim mačkama i veprovima, dok su rječice i potoci bogati ribom i rakovima.

Park prirode „Tajan“ nudi turistima sadržaje u svako godišnje doba , ljeti Kamenica i Tajan, a zimi Ponijeri.

Dokumentarni film Zavidovići