Kultura

Ustanove kulture:
– Vila Krivaja
– Centar za kulturu Zavidovići
– Gradska biblioteka Zavidovići
– Spomen-soba

    Zavidovićka općina konstituisana je 1955. godine, a prostire se na površini od 540km2. Od svog nastanka vezanog uz izgradnju ogromne i moderne fabrike ( Krivaja) za sječu i obradu drveta, grad je pozvao mnoge stručnjake različitih nacija koji su se tu nastanili, donijeli  sa sobom tehnička znanja, svoju kulturu i svoju vjeru. Ova različitost se manifestovala u kulturnom izražavanju stanovništva i društvenom organizovanju. Područja izražavanja su različita : od slikanja do litetarure, od tradicionalne muzike do folklora i teatra, od kina do modernog umjetničkog izražavanja, koje ima porijeklo u različitim narodnim tradicijama koje su zajedno živjele u ovom periodu. Zavidovići su grad poznat po razvoju kulture i manifestacijama koje žive dugi niz godina. Jedna od manifestacija koja je zaživjela dugi niz godina, tačnije od 2001. godine jeste Kulturno – zabavna manifestacija „Ljeto u gradu“. Ta manifestacija je bogata kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima koji su prilagođeni svim generacijama sa šarolikim programom.

     Arhitektonski dragulj i svjedok historije: Krivajina vila u Zavidovićima zbog svoje bogate historije BiH obiluje arhitekturom različitih stilova, a mali arhitektonski dragulji su rasuti svuda širom ove države, jedan od njih je Vila Krivajina. Ovaj objekt danas je upravni centar IP Krivaja, a Vila je prvobitno nastala kao stambena zgrada kompanije “Eissler und Ortlieb”, u kojoj je živio direktor Fritz Regenstreiff. Firma “Eissler und Ortlieb”, osnovana 1884. godine, bila je jedna od najvećih i najmodernijih postrojenja u tadašnjoj Evropi, a bavila se eksploatacijom šumskog bogatstva bazena Krivaja. Ovaj objekat predstavlja primjer stambene vile iz vremena Austro-Ugarske monarhije u BiH sa izrazito romantičarskim obilježjima u eksterijeru kao što su istaknuta bondručna konstrukcija, dekorativni drveni motivi, upotreba različitih vrste prozora, vanjskih stepeništa i trijemova. Iako tačan datum izgradnje Vile nije poznat, ova zgrada useljena je 1900. godine, a bila je opremljena najsavremenijim vodovodnim i elektro instalacijama. Sada Vila krasi zavidovićku Radničku ulicu u industrijskom dijelu ovog grada, ističući se svojom neobičnom gradnjom među ostalim objektima. Ukrašena zelenim krovom, kao i uređenim eksterijerom, vila predstavlja malu zelenu oazu u gradiću na tri rijeke.

Na sjednici u Sarajevu održanoj 21.12.2018. godine nacionalnim spomenikom je proglašena historijska građevina, Vila / Upravna zgrada Krivaje d.o.o. u stečaju u Zavidovićima.

     Centar za kulturu Zavidovići je jedina kulturna ustanova u gradu koja se bavi organizacijom svih kulturnih sadržaja.

Gradnja Dom kulture trajala je 4 godine, od 1952. do 1956. godine, a 26. Augusta 1956. godine održano je svečano otvaranje objekta.Veliki doprinos prvom objektu dali su i radnici Krivaje koji su donirali sredstva od svojih plata, volontirali i donosili materijale za gradnju. Za ovih pola vijeka kroz prostorije Doma kulture je prošlo više miliona građana raznih dobi. Odolio je i vremenu i agresorskim granatama, sve je to postojano izdržao i jos uvijek izaziva divljenje ljudi. Centralni dio objekta sadrži ulaznu dvoranu i salu za teatar, koji sadrži visoke stubove, zadovoljava osnovne javne funkcije, oko kojeg se nalaze uredi i bar, a u zadnjem dijelu biblioteka  i ostale pomoćne prostorije za teatar, garderoba i skladišta. Kroz cjelokupan historijat grada veoma važnu ulogu u kulturnom životu svih građana imao je Dom kulture Zavidovići.U Centru za kulturu danas se održavaju brojne predstave, razni kulturni događaji i sekcije te se prikazuju filmovi koji su aktuelni u kinima širom svijeta.
Raznovrsne sekcije koje se nalaze u Centru za kulturu Zavidovići su jako uspješne za naš grad.

      Gradska biblioteka Zavidovići u Zavidovićima već dugi niz godina daje priliku svima onima koji žele da čitaju da to i ostvare. Na svojim policama biblioteka krije pravu vrijednost, i čuva veliko kulturno blago.

Pored te vrijednosti biblioteka je i stanica, učionica, čitaonica i mjesto za opuštanje. Čitaonica je nazvana „Omladinski kutak“ od strane mladih i predstavlja veliki plus za sve učenike kojima nastava nije usklađena sa prevozom. Iako je zgrada biblioteke u dotrajalom stanju, unutra se osjeća veoma živom zbog posjete. Biblioteka je osnovana 1959. godine i dobitnik je priznanja Općinskog vijeća Zavidovići „Plaketa grada“ za 2009. godinu . Biblioteka ima 4 odijeljenja : odjeljenje za odrasle, odjeljenje za djecu, odjeljenje za obradu knjiga i čitaonica.

Katalog biblioteke je dostupan i na internetu, obzirom da je članica COBISS-a Bosne i Hercegovine. Projektom PLIP čitaonica je transformisana u multimedijalni centar za mlade. Ovim projektom napravljen je spoj savremene i tradicionalne biblioteke.

 

          Spomen-soba je mjesto predviđeno za muzejsku postavu i  smještaj branilačkih udruženja. Povodom obilježavanja 19. decembra, Dana formiranja ratnih jedinica općine Zavidovići upriličeno je svečano otvaranje 2019. godine.

Dokumentarni film Zavidovići