GRAD WILTZ

                                                                              


    GRAD WILTZ

 

 

Općina Zavidovići je uspostavila bratske odnose sa  Gradom Wiltz – Veliko vojvodstvo Luxemburg na osnovu Odluke Općinskog vijeća Zavidovići o bratimljenju broj 01-05-1212/08 („Službeni glasnik općine Zavidovići“, broj: 4/2008), koja je donosena na 47. sjednici održanoj 28.03.2008. godine.
Sporazum o bratimljenju između grada Wiltz i općine Zavidovići potpisan je od strane načelnika gospodina Romain Schneidera i načelnika gopodina Izeta Bašića 19.09.2008. godine u Wiltzu.

Potpisivanjem sporazuma o bratimljenju dvije zajednice stvorile su mogućnost da  podrže međunarodnu aktivnost radi razvoja područja koje su slabo ekonomski razvijene i na taj način bi iskazale solidarnost. Ovaj sporazum omogućuje razmjenu uzajamnog mišljenja u svim domenima i na taj način usavršava poštivanja prava i osnovnih sloboda po europskim standardima.


OPĆI PODACI O GRADU WILTZ

Gradonačelnik: Carole PETITNICOLAS-WEIGEL
Web: www.wiltz.lu/fr
Telefon:
+352 95 95 99 39 1
E-mail: biergeramt@wiltz.lu
Adresa: Grand-Rue 8 – 10, L-9530 Wiltz
Broj stanovnika:  6822 stanovnika
Površina općine: 19,37 km2

Geografski položaj: Wiltz je općina sa statusom grada u sjeverozapadnom Luksemburgu, glavni grad kantona Wiltz. Nalazi se na cesti koja vodi od Tongeren do Triera, na obalama rijeke Wiltz. Naziv “Wiltz” je keltskog porijekla i znači “blizu potoka”.

Smješten u srcu luksemburških Ardennesa, grad Wiltz poznat je po svojim prirodnim ljepotoma, gdje možemo izdvojiti  Park prirode “Haute-Sûre” i vrt smješten pored centra “Prabbeli”, umjetničko djelo koje pokriva 2,5 ha. Ovaj “vrt umjetnosti” uređen je i održavan od strane osoba s dugotrajnim teškoćama, dugotrajno nezaposlenih osoba, sudionika privremenih radionica, obrtnika i umjetnika.
Grad se izdvaja i po svom bogatom kulturnom programu, a srednjovjekovne tvrđave i muzeji svih vrsta, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
“Noć lampiona” u  Wiltzu je jedan od najspektakularnijih događaja, a posljednjih godina bio je i jedan od najposjećenijih kulturnih događaja  u cijeloj zemlji.
– Također, Wiltz je poznat i kao glavno središte međunarodnog pokreta za izviđanje.


DOKUMENTI
– Odluka o bratimljenju
– Sporazum o bratimljenju


ZAJEDNIČKI PROJEKTI


FOTOGALERIJA