GRAD BOZÜYÜK

    GRAD BOZÜYÜK

Općina Zavidovići je uspostavila bratske odnose sa gradom Bozüyük iz Republike Turske na osnovu Odluke Općinskog vijeća Zavidovići o bratimljenju broj 01-05-3341/09 („Službeni glasnik općine Zavidovići“, broj: 6/2009), koja je donosena na 12. sjednici održanoj 06.07.2009. godine.
Sporazum o bratimljenju između grada Bozüyük i općine Zavidovići potpisan je od strane gradonačelnika gospodina Ahmet Berberoğlu i načelnika gospodina Hakije Osmića 04.01.2010. godine.
Inicijativa za bratimljenje ove dvije općine rezultat je već uspostavljenih kontakata na polju kulture, a interes je uspostaviti saradnju i na privrednom polju.
Uzimajući u obzir historijski odnos naroda Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u duhu otvorenog prijateljstva i istinskog razumijevanja među našim narodima, bratimljenjem  izražava se volja da u duhu europske ideje, a polazeći od poštivanja ljudskog dostojanstva, tolerancije između različitih kultura i tradicija, slobode i jednakosti solidarnosti stvore mogućnosti za razmjenu iskustva i praksi dobre uprave, kao i jačinu odnosa između lokalnih zajednica; razvoj i saradnju malih i velikih preduzeća i razmjenu iskustava profesionalnih privrednih subjekata; promociju i unapređenje i razvoj turizma i poljoprivrede; kulturološku ramjenu i saradnju organizacija i udruženja na polju nauke, kulture i sporta, saradnju udruženja koja se bave zaštitom i očuvanjem prirodne i kulturne baštine; razmjenu učenika i studenata.


OPĆI PODACI O GRADU BOZÜYÜK

GradonačelnikMehmet Talat
Web: www.bozuyuk.bel.tr
E-mail: info@bozuyuk.bel.t je
Telefon: +90 (0) (228) 314 67 00
Fax: (228) 314 67 05
Adresa: Ürgen Paşa Caddesi No:1 11300 Bozüyük / BİLECİK
Površina: 928 km2
Broj stanovnika: 67.379. stanovnika

Geografski položaj: Bozüyük je najveći grad provincije Bilecik, nalazi se između južnih granica regije Marmara i sjeverozapadne granice središnje Anatolije.
To je industrijski grad koji je svjedočio velikim pokretima industrijalizacije u zadnjih 20 godina.
Grad je na raskrižju svih autocesta i željeznica koja povezuju velike gradove kao što su Istanbul, Ankara i Bursa.
Danas je Bozüyük postao velik industrijski grad s više od 50 industrijskih poduzeća različitih veličina.
Uz svoje industrijske kvalitete, Bozüyük je također važan grad zahvaljujući geografskom položaju, transportu, energetskim i investicijskim mogućnostima, povijesnim i kulturnim dobrima, tradicionalnoj lokalnoj kuhinji, kulturnim i turističkim atrakcijama.


DOKUMENTI
– 
Sporazum o bratimljenju


ZAJEDNIČKI  PROJEKTI


FOTOGALERIJA