Općina Zavidovići zadržala status certifikovane lokalne samouprave (BFC SEE certifikat)


Općina Zavidovići je, nakon obavljene prve nadzorne provjere održane 27.04.2021. godine te okončanja procedure nadzora, obaviještena da je ispunila zahtjeve da zadrži status certifikovane lokalne samouprave koja je izgradila povoljno poslovno okruženje (BFC CEE certifikat) tako što je zadržala nivo ispunjenosti kriterija / potkriterija iz verfikacionog izvještaja.

Nakon godinu dana proces je uspješno priveden kraju i Općina Zavidovići je u ovom ciklusu potvrdila ispunjenost kriterija programa i posvećenost izgradnji kvalitetnog poslovnog okruženja. Općina je tako stekla pravo na korištenje naziva ”Povoljno poslovno okruženje – Business Friendly Municipality” i pravo na korištenje i isticanje zaštićenog znaka Certifikacije u skladu sa knjigom standarda.

Općina Zavidovići je opredijeljena da bude lokalna zajednica koja želi unaprijediti poslovni ambijent, privući investicije i podstaknuti razvoj lokalne ekonomije. Nakon što je Općina Zavidovići dobila certifikat zajednice sa povoljnim poslovnim okruženjem nastavila je sa daljim radom na poboljšanju i održavanju dostignutog nivoa ispunjenosti kriterija. Procesi koji su pokrenuti u Općini Zavidovići doprinose osiguravanju boljeg poslovnog okruženja i partnerskom odnosu s privrednicima a Općina će nastaviti sa kontinuiranim radom na dodatnom poboljšanju i ispunjenju kriterija.

Po ocjeni Nezavisnog biroa rada Općina Zavidovići je jedna od najpovoljnijih općina kada su u pitanju svi benefiti odnosno takse i naknade, koje se plaćaju u okruženju. Općina Zavidovići je kroz stimulativne mjere u potpunosti oslobodila od plaćanja taksi one koji započinju biznis prvu godinu 100 %, drugu godinu 50 % i treću godinu 30 %.

Općina Zavidovići se u maju 2019. godine pridružila “porodici” lokalnih zajednica u BiH koje su zaslužile ovaj prestižni regionalni certifikat.
BFC SEE certifikat je priznanje i obaveza za bržu i efikasniju administraciju, kvalitetnije pružanje usluga, a prije svega privrednim subjektima i investitorima, te bolje investicione rezultate, odnosno sve ono što utiče na kvalitet povoljnog poslovnog okruženja. Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem namijenjen je općinama i gradovima koji su strateški opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Osim Bosne i Hercegovine program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Općinski načelnik Dr. sci. Hašim Mujanović iskazao je zadovoljstvo potvrdom BFC SEE certifikata, čiji proces evaluacije traje oko godinu dana a predviđeno je i recertificiranje, koji je kruna višegodišnjeg napora administracije Općine Zavidovići u stvaranju boljeg poslovog ambijenta te upućuje poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u BFC SEE proces.