Predstavnici preduzeća „Ziko“ d.d. Zavidovići u posjeti Općinskom načelniku


Dana, 05.11.2019. godine u Kabinetu općinskog načelnika upriličena je posjeta predstavnika preduzeća „Ziko“ d.d. Zavidovići.

Direktor i vlasnik preduzeća „Ziko“ d.d. Zavidovići Ferid Mujanović i Adis Mujanović su na sastanku sa Općinskim načelnikom i saradnicima razgovarali o problemu prevoza radnika ovoga preduzeća.

Povod posjete jeste zahtjev koji je uputio „Prevoz putnika“ d.o.o. Zavidovići za ukidanje neprofitabilnih autobuskih linija u općini Zavidovići, a sve zbog manjeg broja putnika, nedostatka finansijskih sredstava i neprofitabilnosti prevoza.

U razgovoru gospodin Ferid Mujanović ističe da bi se ukidanjem linija u svim pravcima, u 23:15 sati onemogućio povratak zaposlenih iz druge smjene što bi se negativno odrazilo na ovo preduzeće, zaposlene pa i na cijelu Općinu.

Napominjemo, preduzeće „Ziko“ počelo je sa radom 1956. godine, omogućivši upošljavanje tridesetak radnica, što je za tadašnje prilike igralo veoma značajnu ulogu i sa aspekta emancipacije žene u društvu. Narednih nekoliko desetljeća preduzeće je imalo stabilno poslovanje, uz konstantu proširenja proizvodnih kapaciteta, povećanja obima proizvodnje, sadržaja proizvodnog asortimana, a time i povećanja broja uposlenih.  Danas je u preduzeću ukupno uposleno 207 radnika.

Općinski načelnik mr. sci. Hašim Mujanović zahvalio se na posjeti i iscrpnom objašnjenju nastale situacije, te istakao da će tražiti načine kako bi se riješio i otklonio navedeni problem, te obezbijedio uredan i redovan prevoz svim radnicima do njihovih radnih mjesta, kao i povratak kući.