SVEČANO OBILJEŽEN 1.MART- DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

DSC 1095

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije iSjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je1. martproglašenDanom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U povodu obilježavanja 1. marta na području općine Zavidovići održan je i svečani program. U okviru kulturno zabavnog programa održan je šahovski turnir učenika osnovnih i srednjih škola kao i malonogometni turnir profesora tjelesnog odgoja ZDK. Ženski rukometni klub  bio je organizator sportsko-edukativnog programa pod nazivom „Svi u glas-BiH u čast, 1.mart-Dan nezavisnosti“. Prigodnim obraćanjem i polaganjem cvijeća na Spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata OOR-a 1992.-1995. i Spomenik palim borcima 1941.-1945., općinski načelnik Hašim Mujanović, delegacija Općinskog vijeća, općinskih organa uprave i udruženja boračke populacije odali su  počast ljudima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu.

Općinski načelnik, Hašim Mujanović uputio je i čestitku svim građanima naše općine kao i građanima širom BiH, u kojoj stoji:

„Povodom predstojećeg praznika, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u ime Općine Zavidovići i u svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke svim građanima naše općine i svim građanima Bosne i Hercegovine, sa željom i nadom da ćemo zajedničkim trudom,  radom, razumjevanjem i tolerancijom doprinijeti boljoj i svjetlijoj budućnosti. Na današnji dan slavimo nezavisnost jedine nam države Bosne i Hercegovine, i ovim putem želim da se zahvalim svima koji su bili dio tog teškog puta i borbe za nezavisnost. Svima Vama koji nezavisnu, suverenu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu nosite u srcu želim                       

                Sretan 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“. 

DSC 1096

DSC 1098

DSC 1100

DSC 1102

 

Podjelite ovu vijest: