UNAPREĐENJE PODUZETNIČKIH ZONA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 12 općina i gradova iz Federacije BiH potpisali su dana 22.12.2014.godine ugovore o dodjeli novca za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH.

141222071 026

Potpisnici su bili načelnici i gradonačelnici: Sanskog Mosta, Maglaja, Zenice, Tešnja, Usore, Cazina, Širokog Brijega, Livna, Zavidovića, Kreševa, Stoca i Odžaka.
Ukupna vrijednost finansijskog mehanizma za finansiranje projekata u jedinicama lokalne samouprave je 1.570.000 KM, od čega je Federalno ministarstvo osiguralo jedan milion a vlada Švicarske 570 hiljada KM.

Osiguranje sistemske podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u saradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja, koji zajednički podržavaju vlada Švicarske i UNDP, pokrenulo grant shemu „unapređenje poduzetničkih zona“.

Vrijednost projekta koji će se implementirati u općini Zavidovići iznosi 98.360,00 KM, od čega su 78.688,00 KM grant sredstva, a 19.672,00 KM učešće Općine.

U sklopu projekta planirana je izgradnja komunalne infrastrukture i to: put u dužini 50 metara, trotoara u dužini 720 metara, postavljanje osam stubova javne rasvjete, a njegovom realizacijom stvorit će se preduslovi za otvaranje dva nova srednja preduzeća na području općine Zavidovići, odnosno dvije parcele sa kompletnom infrastrukturom će se staviti u funkciju malog i srednjeg poduzetništva.

 

Podjelite ovu vijest: