15. Septembar - dan općine Zavidovići

Povodom petnaest godina od oslobođenja 1995. godine delegacije boračkih udruženja, te Općinskog vijeća i Načelnik općine g. Hakija Osmić položili su cvijeće na Spomenik palim borcima 1941-1945 i na Spomen obilježje žrtvama rata 1992-1995 gdje je gospodin Haris Ćatić održao čas historije sa posebnim osvrtom na događaje od 10. do 15 septembra 1995. godine.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pojedinačne Spomen plakete dobili su:

-  gospođa Gordana Burkić, za doprinos u sferi humanitarnog rada,

-  gospodin Safet Polić, za doprinos u sferi humanitarnog rada i razvoj lokalne

  zajednice,

-   gospodin Nijaz Mačak, za doprinos u sferi humanitarnog rada i

-   posthumno Milenko Blagojević, za doprinos u razvoju borilačkih sportova.

Imenovani su dobili i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM.

Pismene pohvale Općinskog načelnika dobili su:

-   gospodin Vildan Hamidičević, za doprinos u razvoju i unapređenju sporta,

-   gospodin Sifet Mulahalilović, za doprinos unapređenju odgojno-obrazovnog rada,

-   gospodin Nermin Mrđanović, za postignute rezultate u takmičarskom sportu

  karate,

-  gospođica Nusreta Sinanović za ostvareni uspjeh i znanje na učeničkim

  takmičenjima općinskog, kantonalnog, federalnog i državnog nivoa.

Zahvalnicama su nagrađeni:

-    gospodin  Nazif Puteš, za doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu,  

-   gospođa Senija Biogradlija za doprinos u radu OV-a i organa uprave općine

   Zavidovići i

-      gospodin Mehmed Kadić za doprinos unapređenju humanitarnog rada. 

Dan općine obilježen je premijerom pozorišne predstave „Robijaš“ i revijalnom izložbom slika DLU „Impresija“ te otvaranjem ambulante porodične medicine u MZ Mećevići i nizom sportskih takmičenja.

Odigrani su prijateljski susreti klubova iz Kaknja i Zavidovića u ženskoj i invalidskoj odbojci, predstavljanje lokalnog karate kluba, zatim Memorijalna ulična trka zavidovićkih srednjoškolaca, a održat će se još tradicionalni turniri u tenisu, šahu i malom nogometu te u nedjelju planinarski pohod na Bliznu.

U konkurenciji mušakaraca pobjednik Memorijalne ulične trke bio je Senad Aličić (STŠ), drugi Adnan Sinanović (Gimnazija Rizah Odžačkić), a treći Alen Bošnjaković (STŠ). Gimnazijalka Admira Zvekić bila je najuspješnija u konkurenciji djevojaka, Arnela Polić (Gimnazija Rizah Odžačkić) je bila druga, a treća Rasma Merdanovuić (STŠ).

2010-09-15 slika 1

 

 

 

 

 

Prilog i fotografije pripremio Irfan Isović.


Služba za upravu pitanja boraca, raseljenih lica i izbjeglica općine Zavidovići trenutno provodi niz značajnih aktivnosti, kao što su:

1.  Aktivnosti oko potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava pomoći za stambeno  zbrinjavanje za još 129 korisnika, pripadnika branilačke populacije, kojima su odobrena  novčana sredstva iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, a po Javnom pozivu iz marta  2008. godine,

2. Trenutno je u toku izrada projektne dokumentacije za sedam stambenih jedinica za povratničke porodice srpske nacionalnosti na područje općine Zavidovići, tako da se uskoro očekuje Javni poziv za izvođača radova kako bi izgradnja objekata bila okončana u idućih nekoliko mjeseci,

 

3. Objavljen je Javni oglas Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija, po kojem Služba svakodnevno zaprima značajan broj zahtjeva za izdavanje Uvjerenja o stambenoj situaciji na osnovu kojih se izlazi na teren radi utvrđivanja činjenica o stanju objekata i stambenoj situaciji podnosilaca zahtjeva,

4. Uspješno su privedene kraju aktivnosti po Konkursu Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona za dodjelu stipendija studentima-braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2009./2010. godinu, objavljenom dana 18.12.2009. godine, potpisivanjem ugovora sa 155 studenata kojima su dodijeljene stipendije. Potpisivanje ugovora održano je 22.04.2010. godine u velikoj sali zgrade općine u Zavidovićima. U ime ministarstva ugovore je sa studentima potpisao ministar Sejad Nalić uz prisustvo saradnika iz Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona kao i predstavnika općine Zavidovići,

5.  U toku je obrada projekata za prijavu općine na Javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u svrhu dodjele pomoći iz oblasti održivog povratka. Javni poziv se odnosi na dodjelu pomoći radi saniranja putne infrastrukture, vodosnabdijevanja i kanalizacije, saniranja socijalne infrastrukture (ambulante, škole, domovi kulture, vjerski i drugi objekti), zapošljavanja povratnika.

Podjelite ovu vijest: